Traktor en tank
Traktor Shovelbak

Het fundament van het bedrijf Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V. werd gelegd in 1930. H. van Dorresteijn is de grondlegger van ons bedrijf en de overgrootvader van de huidige directeuren Wilko en Raymond van Dorresteijn. Hij begon het bedrijf aan de Wieksloterweg in Soest. Met een stel paarden sleepte hij hout uit de bossen van Landgoed Pijnenburg. Daarnaast had hij een boerderij en een schillenwijk in de wijk Soesterkwartier in Amersfoort.

In 1952 nam zoon Wim van Dorresteijn, het bedrijf over. Wim verlegde het accent van de bedrijfsactiviteiten naar het loonwerk en het maaiwerk. Met zijn eerste tractor haalde hij tevens de humusrijke bosgrond met bladaarde uit de Soester bossen. Deze vruchtbare grond verkocht Wim aan tuinderijen in Aalsmeer en het Westland.

Wim van Dorresteijn introduceerde cultuurtechnische werkzaamheden (grondbewerkingen) in het bedrijf. Na een opdracht van de Gemeente De Bilt in 1958 volgden al gauw ook de Gemeentes Soest en Baarn met opdrachten. Ook particuliere grondbezitters en landgoedeigenaren begonnen al snel een beroep te doen op de diensten van het bedrijf. De activiteiten breidden zich steeds verder uit van bomen planten tot het aanleggen en onderhouden van plantsoenen.

Henk van Dorresteijn werkte vanaf 1967 in het bedrijf en vanaf 1978 kreeg hij de dagelijkse leiding. In die jaren hield de onderneming zich bezig met onder meer grondwerk voor de nieuwbouw van woningen en bedrijfspanden, het spitten van groenvakken voor gemeentes, het leggen van riolering, aanleg en onderhoud van het groen op een landgoed en het uitvoeren van het grondwerk voor hoveniers.

Het composteren van bladafval tot compost werd de basis voor de productie van bomengrond en bomenzand. Wim van Dorresteijn zag in de vroege jaren al het belang van recycling in. De bomengrond en het bomenzand en andere producten werden door het hele land getransporteerd.

In 1997 verhuisde het bedrijf van de Soester Wieksloterweg naar een nieuw complex aan de Zuidergracht op het industrieterrein De Grachten Soestdijk. Het nieuwe pand voldoet aan de eisen van de moderne tijd en de provinciale milieuvoorschriften. Het complex is ingericht volgens de veiligheidseisen vanuit de ARBO-wetgeving.

In januari 2013 is het bedrijf door de vierde generatie overgenomen. Raymond en Wilko, de zonen van Henk, vormen gezamenlijk de nieuwe directie.
De ongeveer 15 vaste medewerkers die thans in dienst zijn, dragen zorg voor de uitvoering van een inmiddels nog gevarieerder aantal activiteiten.

Het bedrijf houdt zich bezig met:

Het behalen van ISO 9001 (kwaliteit), ISO 14001 (milieu), BRL 9335 (grondbank) en de BRL Keurcompost certificeringen staan garant voor een goede basis van de continuïteit van het bedrijf.