Landelijke compostdag

Landelijke compostdag bij Van Dorresteijn

Scheiden van gft en groenafval goed voor milieu en klimaat!
De gescheiden inzameling van gft en groenafval levert meer milieuvoordelen op dan de meeste mensen beseffen. Door het afval om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht. Dat helpt bij de strijd tegen de klimaatverandering. Zeker zo belangrijk is het positieve effect van compost voor de bodem. Compost houdt de Nederlandse bodem vruchtbaar en gezond.

Jaarlijks zamelen we in Nederland ongeveer 1,3 miljoen ton gft in. Dat zijn 50.000 vrachtwagencombinaties vol. Via gemeentewerven tellen we daar nog eens 2 miljoen ton groenafval bij op. Deze grote hoeveelheid afval levert elk jaar bijna 600.000 ton gft-compost en zo’n 700.000 ton groencompost op. Dit gebruiken we voor de land- en tuinbouw, maar ook in sier- en moestuinen en bij het maken van tuinaarde en potgrond.

Gratis compost als beloning voor scheiden gft- en groenafval
Tijdens de landelijke Compostdag op 26 maart 2022 wil Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V. en de gemeente Soest de inwoners bedanken voor het gescheiden aanbieden van gft-afval en groenafval. Een bedankje in de vorm van compost.
Inwoners van de gemeente Soest kunnen op zaterdag 26 maart 2022  (van 9.00 uur tot 14.00 uur) eenmalig gratis losse groencompost ophalen bij Van Dorresteijn (aan de Zuidergracht 56 te Soest).

Compost is belangrijk
Als we in Nederland de bodem vruchtbaar en gezond willen houden, is compost nodig. Compost heeft een positieve uitwerking op bodem, planten en organismen. Een gezonde bodem houdt bijvoorbeeld vocht vast en is goed voor de groei van planten. Wormen, torren en andere organismen voelen zich erin thuis. Bovendien maakt een gezonde bodem het bewerken van de grond een stuk gemakkelijker.

Er is meer!
Maar dat zijn niet de enige voordelen: het toepassen van compost betekent ook een lager gebruik van kunstmest en dit bespaart weer een hoop energie. Ook vervangt compost voor een groot deel het veen dat we in potgrond gebruiken. Dat is gunstig voor het milieu, omdat we geen kostbare natuurlijke veengebieden meer hoeven af te graven. Een ander voordeel van compost is dat we minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken.

Gft en groenafval scheiden is de moeite waard
Voor het milieu is het van groot belang dat u doorgaat met het apart houden van gft- en groenafval. Compost is een echt kringloopproduct: organisch materiaal van de bodem komt terug in diezelfde bodem. Beter kan het niet!

Bij Van Dorresteijn komen er via diverse wegen groene afvalstromen uit de Gemeente Soest binnen, die zij verwerken tot biomassa, compost en andere bodemverbeteraars.

Van Dorresteijn levert hoogwaardige bodemverbeteraars, waaronder compost, aan zowel de zakelijke als particuliere klant. Van Dorresteijn levert compost van hoge kwaliteit, waardoor onze compost voldoet aan het keurmerk Keurcompost, oftewel een gecertificeerd product dat wordt geproduceerd volgens strenge criteria!